onsdag 7 mars 2012

Fuktskadat källarrum

Det andra rummet i källaren var också fuktskadat och jag rev ut väggar (träskivor), golv (spånskiva och träreglar) och tak en hösthelg när resten av familjen var bortrest. Tre ynka plankor i ett hörn var angripna, men det räckte för att ge en diffus mögellukt i hela rummet.

Nu har rummet "vilat" en drygt år och jag har tvättat alla väggar och tak med mögeltvätt. Vi har även satt upp hängrennor och stuprör samt leder numera bort det takvatten som tidigare droppade rakt ner mot väggen.


Vi vill ha vattenburen golvärme på en oisolerad betongplatta, så vi började med att gjuta på ca 6 cm EPS-cement (även kallat EPS-betong). EPS-cement är cement som innehåller massor av små frigolitkulor vilket ger en bra isolerande effekt och är samtidigt tåligt för fukt.

Rummet är 11 kvm vilket innebar en försvarlig volym EPS-cement, ca 20 st 17 kg säckar gick åt. Jag, tillsammans med pappa, körde cementblandare som vi lånat av grannen. Sedan kärrade vi in blandningen via källardörren i en skottkärra och skottade ut till ett någorlunda jämnt lager.

Som förberedelser hade vi med hjälp av ett långpass ritat upp en linje längs väggarna på hur hög nivå vi skulle uppnå. Vi utgick ifrån tröskeln och tog hänsyn till att ytterliggare lager skulle byggas på (helst vill vi inte att golvet slutligen slutar ovanför tröskeln). En primer rollade jag även på innan EPS-cementen för bättre vidhäftning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar