söndag 1 mars 2009

Mörtstuga

Första mars och trots 40 cm is på sjön och flera minusgrader kunde man ana våren när man vände ansiktet mot solen. Hela familjen inklusive farmor och farfar gick ner till isen där vi träffade Ove som sågat upp en vak för sin mörtstuga. Carla och Rika (och jag själv) ville veta allt om den.

En mörtstuga är en fälla för att fånga levande mört. Mörten använder man sen som bete för att fånga storgäddan eller andra stora fiskar. Själva mörtstuga är en bur av exempelvis hönsnät som i genomskärning är hjärtformad. Mörten simmar in genom en öppning i "den inre" hjärtspetsen. Väl därinne har den svårt att hitta ut igen eftersom den följer kanterna på buren, och när den kommer till den inre hjärtspetsen viker den liksom av och fortsätter att simma runt runt av bara farten. På så sätt hittar den aldrig ut igen. Mörtstugan agnar man med lite havregrynsgröt eller nåt annat som är smaskens för mörtar.

Det var ingen barnlek att borra upp ett hål i isen som var 40 cm tjock. Ove hade motorsåg och sågade helt sonika upp en stor vak med den. Där får mörtstugan ligga några dagar så får vi se om det blir nån mört.

1 kommentar:

  1. Efter några dagar fanns det 40 st mörtar i mörtstugan. De får en klick gröt då och då och funkar utmärkt som agn!

    SvaraRadera